Löydä paras linnunpönttö puutarhaasi
Koska luonnollisia pesimispaikkoja on nykyään yhä vaikeampi löytää, ei ole parempaa aikaa tarjota sulkapeitteisille ystävillemme linnunpönttöä kuin nyt. Hyvä linnunpönttö matkii lintujen luonnollista kotia, joka tarjoaa yksityisyyttä, suojaa ja mukavuutta. Oikeanlaisen linnunpöntön löytäminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin miltä se näyttää.
Yksi mielessä pidettävä asia on se, että joillakin lintulajeilla on erityismieltymyksiä siihen, millaisia linnunpönttöjä ne käyttävät. Joillekin linnuille talon suunnalla on paljonkin merkitystä. Toiset taas harkitsevat sisäänkäynnin tai pöntön sisustan kokoa. Jotkut linnut eivät ehkä käytä lainkaan linnunpönttöjä.
Useimmat niistä kuitenkin pesivät linnunpönttöihin, joten kahden tai useamman linnunpöntön asentaminen puutarhaan on todellakin sen arvoista. Tämä yksinkertainen opas näyttää, miten löydät oikeat pesimislaatikot, jotka houkuttelevat lintuja tontillesi.
Mikä on sopivin linnunpönttöjen materiaali?
Useimmat linnut suosivat luonnollisesta käsittelemättömästä puusta valmistettuja linnunpönttöjä. Voit maalata tai petsata ulkopuolen, mutta sisätiloja ei kannata käsitellä. Puu on lämmin, kodikas ja kestävä, joten se on täydellinen valinta linnunpönttöihin. Parhaita puulajeja linnunpöntön tekemiseen puutarhaasi ovat:
-
Jättiläispunapuu
-
Setrit
-
Vaneri
-
Mänty
Jotkut linnut suosivat kulunutta puuta, joten saatat joutua jättämään uuden linnunpönttösi elementtien armolle muutamaksi kuukaudeksi, ennen kuin linnut voivat asettua aloilleen. Linnut aloittavat pesimispaikan etsimisen keväällä. Siksi sinun pitää varmistaa, että olet asentanut pöntön hyvissä ajoin tarkistettavaksi ennen kauden alkua.
Toinen mahdollinen valinta linnunpöntön materiaaliksi on polyhartsi. Tämä materiaali on todella kestävä. Se on myös ruostumaton ja vaatii hyvin vähän hoitoa. Kaikki nämä ominaisuudet tekevät siitä erinomaisen linnunpönttöjen valmistusmateriaalin.
Kuinka valitset oikean suunnittelun linnunpöntölle
Tiettyjen elinympäristöjen lisäksi, jotkut lintulajit vaativat erityyppisiä linnunpönttöjä. Taivaan linnut, kuten sinipääskyt, elävät mieluummin yhteisöissä. Tällaisille linnuille kannattaa harkita talotyylistä linnunpönttöä.
Peukaloiset asuvat mieluummin yksin pienissä pöntöissä, kun taas hohtosinikat asuvat yhden huoneen tiloissa, tyypillisesti 45 – 68 metrin päässä toisistaan.
Useimmat takapihan linnut voivat elää mukavasti kompaktissa pöntössä, jonka pohja on noin 10 - 15 cm ja syvyys 15 – 30 cm. Suurempia lintuja, kuten pöllöjä, kultatikkoja, kestrellejä ja puuankkoja varten tarvitset syvemmällä, korkeammalla ja isommalla pohjalla varustetun pesälaatikon.
Mikä on sisäänmenoaukon oikea koko ja sijainti?
Sisääntuloaukon halkaisijana 1 – ¼ tuumaa ja 1 – ½ tuumaa toimii hyvin useimmille lajeille. On tärkeää varmistaa, että reikä on täsmälleen sopivan kokoinen kohdelajille. Tämä estää muita lajeja asuttamasta pönttöä. Kun halkaisija aukko on yli 1 – ½ tuumaa, munat ja pikkulinnut ovat alttiimpia kottaraisten hyökkäyksille.
Pääskyt ovat yleensä kiinnostuneempia pesälaatikoista ja ne olisivat todennäköisesti ensimmäisiä, jotka käyttävät tilan. Ne voivat puristautua pienimpiinkin sisääntuloaukkoihin. Jos siis haluat houkutella muita lintuja puutarhaasi, harkitse kahden identtisen pöntön asentamista kuuden metrin etäisyydelle toisistaan. Pääskyt ovat alueuskollisia - ne asuttavat vain yhden linnunpöntön ja jättävät muut muiden lajien asuttavaksi.
Yleiset näkökohdat linnunpönttöjä asennettaessa
Nyt kun tiedät, miten valitset oikeanlaisen linnunpöntön suosikki lintulajillesi, seuraava askel on tietää, miten asentaa linnunpönttö. Edes paras pönttö ei välttämättä houkuttele lintuja, jos se on asennettu väärin. Sinun tulee pitää mielessä useita tekijöitä, jotka auttavat sinua pöntön asennuksessa.
Asennusmekanismi
Suomessa on erilaisia linnunpönttöjen asennustyyppejä. Yleisimmät asennustyypit ovat vapaasti seisova, roikkuva ja seinälle asennettava. Jotkut linnut asettuisivat mukavasti keinuvaan pönttöön, kun taas toiset lajit suosivat tallipönttöjä. Oikean kiinnitysjärjestelmän valitseminen auttaa sinua houkuttelemaan oikeita lintulajeja.
Sijainti
Pöntön tulisi olla syrjäisellä paikalla kaukana lähellä olevista lintujkylvyistä ja ruokinta-paikoista, joissa muiden lintujen aiheuttamat häiriöt voivat vaikuttaa hautomiseen. Pöntön sijoittaminen salaisempaan paikkaan auttaa pöntön naamioimisessa ja lintujen suojelemisessa petoeläimiltä. Lähellä olevat puut tarjoavat aikuisille linnuille istumapaikan ja paikan pitää huolta perheestään. Jotkut linnut kuitenkin suosivat avoimemmissa paikoissa sijaitsevia pönttöjä.
Korkeus
Lintulajeilla on erilaiset mieltymykset pesimäkorkeuden suhteen. Esimerkkeinä ovat Tornipöllöt (2 -8 m), Peipot (2 – 3 m), Sinipääskyt (3 – 5 m), Tiaiset (2 – 5 m), Puuankat (2 -9 m), Tikat (3 – 6 m) ja Peukaloiset (2 – 3 m). Muista asentaa pesälaatikot turvallisesti, vaikka korkeus ei olisikaan sopiva lintujen kannalta.
Puhdistus ja valvonta
Linnunpönttöä käyttävästä lintulajista huolimatta, muista käydä säännöllisesti siivoamassa pönttöä. Sinun on tarpeen mukaan tarkistettava kuoriutumisten eteneminen.
Haluatko houkutella lisää lintuja puutarhaasi? Selaa valikoimaamme parhaan linnunpöntön löytämiseksi.